Forskningspraktik på Naturhistoriska riksmuseet

Denna vecka började jag med forskingspraktik. Jag kommer samla in DNA från olika fiskar för Svenska DNA-nyckeln.
 

Utöver detta artbestämer jag hajar och batoider. Här är någa bilder från dagen och mitt kontor. Idag har jag artbestämt alla hajkäkar i samlingen på museet. Bland de mer svårare fanns årfenhaj eller vitfenad oceanhaj Carcharhinus longimanus och tjurhaj Carcarhinus leucas vilka båda är mycket snarlika när det kommer till tänderna.

Hos tjurhajen ovan ligger de tre första tänderna i överkäken (anterialtänderna) efter varandra i ett ”tripp-trapp-trull-mönster”.

Årfenhajen har också grövre sågkantade tandblad som går upp till spetsen av tandbladet medan tjurhajen har försvinnande små sågkantade tandblad vid dess spets. Bilden nedan visar en årfenhaj där de 3 första anterialtänderna i överkäken (från käkens mitt räknat) ligger om lott. Den mellersta tanden ligger bakom de två yttersta bland de tre första tänderna.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln