Sågfiskarnas dag

Idag bestämmer jag sågfiskar. Det finns ingen bra litteratur och dessutom saknas det bra information om hur man skiljer sågfiskar åt i övrigt. Flera arter visade sig även vara synonymer. Idag är 5 sågfiskar kända. Det borde finnas en nyckel som inte baserar sig på fenor utan sågrosturmen.

De flesta sågarna efter sågfiskar eller rostralsågarna saknar också infromation om varifrån de kommer.
 

Att räkna rostraltänder och titta på rostraltändernas placering samt hur rostrumen är byggda har blivit ett bra sätt att förstå hur man skiljer arterna åt. Färgen kan också ibland vara ett bra kännetecken men många av exemplaren är gamla och då är färgen mindre intressant. 

Alla arter är utrotningshotade idag. 

Följande 5 arter finns:

Pristis pristis, "vanlig" eller snarare ovanlig sågfisk numera. Arten som Linné beskrev.

Pristis pectinata, som har tänderna tätt. Det kan blida en kam-lik struktur, kanske kamsågfisk kan passa som trivalnamn.

Pristis clavata, är den minsta av arterna tror man. Men jag hittade ett större exemplar. Maximal längd är okänd för denna art som även kallas för dvärgsågfisk. 

Pristis zijsron, har väldigt många rostraltänder, oftast fler än Pristirs pectinata med över 30 stycken par. Denna art har också smalare rostrum än P. pectinata vilket är en indikation. 

Slutligen har vi Anoxypristis cuspidata som saknar en fåra på baksidan av rostraltänderna. De har istället bladformiga triangulära rostraltänder som inte sitter i par tvärs över rostrumet. Ett passande namn kanske kan vara knivsågfisk.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln