Vithaj strandad i Australien

Bild: Fisheries WA, Australien.
En vithaj stranda på Coronation Beach, norr om Geraldton i delstaten Western Australia. Hajen var ca 4 meter lång och stranda tidigiare i veckan. I svaljet återfanns ett sjölejon men vithajen har knappats kvävts av sjölejonet eftersom vatten kan flöda fritt över gälarna även om det finns mat i svaljet. Upptaget sker inte inne i svaljet och hela ytan av gälen används sällan för syreupptag av fiskar förutom då de anstränger sig.

Istället har maten i magen trycks ut ur magsäcken då hajen strandat, ett vanligt fenomen som sker med fångade vithajar. Det är inte heller ovanligt att vithajar självmant trycker ut sin magsäck ända ut till tänderna då de placeras med buken på land. Detta är en kräkreflex som finns hos vithajen för att bli av med oönskat maginnehåll.

Vithajen hade också en aukustisk tagg palcerad på kroppen vilket innebär att en hajforskare har märkt hajen sedan tidigare. Hajen hade märkts under januari utanför Port Lincoln, South Australia tidigare i år och alltså simmat tvärs över Australien.

En video filmades tidigare i veckan innan strandningen då vithajen gång på gång simma upp på strandbanken. Department of Fisheries tror att hajen försökte bli av med sjölejonet i svalget, vilket förvisso kan vara en möjlighet men som jag inte själv tror på.

När hajar strandar brukar det röra sig om ett virus i hjärnan som orsakas av dinofalgellaters nervgift vilket ackumuleras i större marina predatorer över en länger period.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln