Efterfrågan på hajfensoppa minskar med 82 % i Kina

Efterfrågan på hajfenor minskar dramatiskt i Kina. Bild: Hector Garcia. Efterfrågan på hajfenor minskar dramatiskt i Kina. Bild: Hector Garcia.
Positiva nyheter kommer från WildAid som varit mycket aktiva i Kina med att förändra bilden av hajfensoppa till skillnad från WWF.

Enligt WildAid har försäljningen av hajfensoppa i Kina minskat med 82 % under de senaste två åren. Priserna har också dalat med 50-70 % för hajfenor under samma period.

Detta är positiva nyheter för världens hajar vilka är i stort behov av återhämtning sedan 80-talet då det industriella fisket efter hajar på grund av hajfenor inleddes.

Hela 85 % av de kinesiska hajfensoppätarna angav att de slutat äta hajfensoppa. Två av tre angav att kampanjer i media gett upphov till att de slutat äta hajfensoppa medan återstoden angav att de slutat äta på grund av myndigheterna upphört med att servera hajfensoppa på officiella middagar, enligt en undersökning beställd av WildAid.

Idag har 24 flygbolag och 3 rederier samt 5 hotellkedjor formellt slutat servera hajfensoppa.

Hajfenfiskarnas priser på hajfenor har fallit med 80 %. Återförsäljare som sålde hajfenor för ca 6 000 kr/kg kan nu bara sälja dem till halva priset eller under detta. En återförsäljare i Guangzhou förklara att hajfenfiske är en döende bransch.

De celebriteter som drivit på kampanjen mest för att minska hajfensoppa i Asien är kända idrottsmän som basketbollspelaren Yao Ming och fotbollsspelaren David Beckham. Även skådespelaren Jackie Chan har varit kraftigt involverad liksom entreprenören Richard Brandson. Totalt satsades över 1,1 miljarder kronor på markandsförning under förra året bara i Kina genom WildAid.

Enligt min personliga mening kan mycket av äran för denna minskning av hajfensoppa tillskrivas WildAid som jobbat hård i Asien där det faktiska problemet ligger. Andra organisationer har jobbat lokalt med regleringar av hajfenfiske, exempelvis i EU genom Shark Alliance framgångsrikt.

Däremot vill jag varna för att miljöorganisationer som inte varit särskilt aktiva i att skydda hajar nu gärna roffar åt sig äran medialt eller inleder program för att skydda hajar när vi går mot ljusare tider. Om du vill hjälpa till tycker jag därför att du ska donera pengar till de organisationer som gör skillnad, exempelvis WildAid och inte Greenpeace, WWF eller likande som är mindre seriösa eller handlingskraftiga.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln