Citronhajar

Citronhaj. Bild: Albert Kok
Det finns två arter av citronhajar. Den ena arten lever i Atlanten utmed Amerikas och Afrikas västkust. Den andra arten lever i Indiska Oceanen, Röda havet och över Stilla Havet.

Citronhajen Negaprion brevirostris är den arten som förekommer i Atlanten och denna art är också mycket välstuderad. Kanske en av de mer välstuderade hajarterna. Under flera decennier har forskning pågått vid Bimini Biological Field Station sedan 1990. På forskningsstationen brukar biologistudenter bedriva forskning tillsammans med Dr. Samuel H. Gruber. Kurser inom hajbiologi bedrivs på stationen. Många avhandlingar om citronhajen har kommit ut av detta, bl. a. beteendestudier, reproduktionsbeteende, habitatstudier och populationsstudier med flera, främst med fokus på ekologiska samband. För min egen del är citronhajen analog till doc Gruber och Bimini eftersom den i princip kommit att fungera som ekologisk modellorganism för Bahamas.

Citronhajen använder Bahamas mangroveskogar som uppväxtområde. Det förekommer juvenila citronhajar relativt rikligt. Bahamas utgör med andra or ett viktigt uppväxtområde för citronhaj.

Citronhajen kan för övrigt användas som akvariefisk i offentliga akvarium. Den kan uppfattas som något mer aggressiv och har bitit människor.
Citronhaj Negaprion brevirostris.
Citronhajar har fått sitt namn efter sin citronlika hudfärg.

Varför kallas då citronhajarna för just citronhajar? Citronhajarnas skinn är gul-nyanserat eller något gulblekt, beige-färgat åt det gula hållet. Detta är anledningen till varför de kallas för citronhajar.

För omkring 10-15 miljoner år sedan segregerades den globala populationen av citronhajar genom att området där Medelhavet idag ligger stängdes till. Detta innebar att citronhajen i Atlanten och den som förekommer i Indiska Oceanen samt Stilla Havet levde på var sin sida av Afrika. Den vassfenade citronhajen Negaprion acutidens utvecklades i Indiska Oceanen och utöver Stilla Havet.

Båda dessa citronhajar är snarlika men den vassfenade citronhajen blir större och har spetsiga eller "vassa" fenor. Båda arterna av citronhaj är relativt vanligt förekommande vid sportdykning i sina utbredningsområden.

Vassfenad citronhaj. Bild: Manoel Lemos.
Vassfenad citronhaj Negaprion acutidens.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln