Det finns 45 arter av hajar i Medelhavet

Ovan en vithaj som stranda i Spanien 1992 vid tursitorten Tossa De Mar 8 mil nordost om Barcelona. Denna individ sägs ha mätt 5 meter. Det ser ut som hajen blivit stucken av något under gälarna, vilket troligen är anledningen till att den strandat.

För ett tag sedan blogga jag om att det finns flera arter av hajar i Medelhavet. Många svenskar åker på semester i länder som avgränsart till Medelhavet, exempelvis Italiten, Spanien, Frankrike, Malta, Cypern, Grekland, Kroatien med flera. Anledningen till att besöka Medelhavsområdet är oftast förknippat med badsemester. Ska man vara orolig för att bli biten av en haj?

Det finns 45 arter av hajar, däribland vithaj, tigerhaj och tjurhaj. De hajangrepp som skett i Medelhavet är i regel utförda av vithaj. Vithajen har rapporterats ca 600 gånger i Medelhavet. Den är ovanlig men det förekommer en endemisk genetisk population som bara lever i Medelhavet. Risken att bli angripen av vithajen är otroligt liten. Man bör inte vara orolig för att bli biten av en vithaj men medveten om att det finns en liten risk. Risken att bli påkörd eller hamna i en trafikolycka är dock mycket större.

Jag har gjort en lista på alla arter rapporterade från Medelhavet. Majoriteten av hajarna är harmlösa och mindre än en meter. Du kan se listan här för hajar i Medelhavet.
Tossa De Mar stranden där vithajen stranda 1992 norr om Barcelona.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln