Späckhuggare jagar tigerhaj

För ca 7 timmar sedan dök det upp en intressant video på nätet där en grupp späckhuggare jagar tigerhaj Galeocerdo cuvier. Händelsen spelades in utanför Costa Rica vid de berömda Cocosöan. Ett välkänd sportdykarmecka.

Späckhuggare har rapporterats jaga sexbågig kamtandhaj, jättemunhaj och vithaj samt andra mindre hajar. Detta är första gången späckhuggare jagar tigerhaj som jag känner till. Det rör sig om en juvenil tigerhaj.

I filmen kan man se att tigerhajen jagas upp till ytan. Där tröttas den ut av späckhuggarna. Tigerhajen visar nedvända bröstfenor vilket är ett tecken på att den känner sig hotad. Tigerhajen simmar också relativt stelt i snäva svängar vilket också är ett tecken på att den känner sig hotad. Den öppna munnen tigerhajen uppvisar är troligen ett tecken på utmattning.

När späckhuggarna tröttat ut tigerhajen biter de av bröstfenorna och biter i gälarna. De vänder hajen upp och ned. Liknande beteende har observerats då späckhuggare angrep en juvenil vithaj vid Farallon Islands för att äta upp den senare.

Bett vid gälarna och framförallt bakom gälarna orsakar troligen cirkulationssvikt hos hajen då hjärtat sitter bakom gälarna under bröstgördelns skydd. I filmen kan man även se att tigerhajen förlorar blod när späckhuggarna biter i denna del av hajen. Späckhuggarna tycks ha utvecklat en genomtänkt teknik för att fälla tigerhajen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln