Smarta bojar kan skydda badstränderna

Vid oljeplattformar har man länge använt smarta bojar för att varna för fengångare, sälar och delfiner vilka kan simma in i områden där de skadas av turbiner och liknande.

Nu har företaget Optus och Shark Mitigation Systems börjat testa smarta bojar för att upptäcka specifikt hajar utmed badstränder i Australien. Systemet har kalibrerats till hajar på Sydney Aquarium och testas utanför Abrolhos Islands och Port Stephens.

Bojarna är utrustade med ekolod som kan upptäcka hajar. När bojen upptäcker en haj sänds en signal till livräddarna på stranden så att de kan varna vattenbrukare. Samma princip bygger Shark Spotters på i Sydafrika där människor står på bergsknallarna och kikar efter vithajar vid False Bay.

Med smarta bojar behöver man inte äventyra hajarnas liv eller skada andra marina djur vilket oftast skadas i hajnät. Stångkrokar tenderar också att locka till sig hajar då en haj krokas eftersom den döda krokade hajens kadaver bidrar till att fler hajar flockas i området.

Stångkrokar är med andra ord ett mycket ineffektivt sätt att skydda vattenbrukare på eftersom de lockar till sig fler hajar i området. På liknande sätt fungerar hajnät eftersom döda kadaver lockar till sig fler hajar till området.

I förhållande till hajnät och riktat fiske efter hajar med stångkrokar är troligen de smarta bojarna mycket mer effektiva för att skydda vattenbrukare och kostnadseffektiva. Smarta bojar används även för att varna för tsunamis.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln