Efterfrågan på hajfensoppa sjunker

En skål med hajfensoppa. Jag tycker inte det ser gott ut. En skål med hajfensoppa. Jag tycker inte det ser gott ut.
Jag har tidigare skrivit på bloggen om att efterfrågan på hajfensoppa minskat dramatiskt. Minskningen har skett med stormsteg i Kina. En stor del av äran kan tilldelas organisationen WildAid som varit drivande i Kina för att minska efterfrågan av hajfensoppa via reklamkampanjer som involverar kändisar.

WildAid har nu släppt en mycket informativ och positiv rapport om framgångarna i Kina. Jag har laddat upp den i blogginlägget för den som vill läsa vidare.

Rapporten sammanfattar att efterfrågan på hajfenor minskat med 82 % i Guangzhou där många återförsäljare av hajfenor finns och priserna har också fallit med ca 50 % på hajfensoppa.

De tre senaste åren har de flesta av kineserna slutat att äta hajfensoppa. Många kineser vill nu istället skydda hajar och tycker att hajfenfisket är ett grymt sätt att fiska hajar på.

Det har också sålts en hel del oäkta hajfensoppa vilket medfört att många konsumenter slutat köpa hajfensoppa.

Flera hajfenfabriker har dock gått under jorden och bedriver verksamhet i Sydamerika eller på små oceaniska öar där myndigheter har svårt att kontrollera verksamheten. Kina utgör dock nyckeln till efterfrågan och om människor i Kina slutar surpla hajfensoppa kommer priset på hajfenor sjunka och därmed lönsamheten i fisket. Detta leder i sin tur till att färre hajar fångas på grund av hajfenfisket.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln