Dominanshierarki hos vithaj

Det första man lägger märkte till när man burdyker med vithaj är hur många ärr som finns över kroppen på hajen. Dessa ärr är i många fall bitmärken från andra vithajar.

Mellan vithajar finns det en dominanshierarki där stora hajar har förtur mot små hajar. Genom olika kroppsspråk ger vithajarna signaler till varandra om vad det planerar att simma eller vad de tänker göra. Inte minst då det finns en födokälla som det råder konkurrens om.

I filmen ovan kan man se hur en större vithaj tränger bort en mindre vithaj genom att bita den. I ett försvar biter den mindre vithajen i den större vithajen. Detta ser vi sällan under burdyk, speciellt inte ovanför ytan som i det här fallet.

Större vithajar har dock rapporterats om att bita i mindre vithajar och ibland döda dem genom att bita ur ett stycke från hajen.

Mer om dett kan du läsa om i boken om vithajen som utkommer under oktober. Just nu blir det inte många blogginlägg eftersom jag ser till att färdigställa en första upplaga av boken om vithajen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln