Dissekering av vithaj

Ovan finns ett intressant videoklipp där man visar hur vithajens sidolinjeorgan sträcker sig över kroppen. De introducerar också öronen och hur dessa fungerar. De tittar på ett exemplar av vithaj som fångats i hajnät i Sydafrika och gör en lättare dissekering.

I boken om vithajen har jag tillägnat ett helt kapitel om vithajens sinnen där bland annat sidolinjen tas upp. Eftersom vithajen uppvisar förhöjd kroppstemperatur arbeterar flera organ mer effektivit i kalla vatten i jämförelse med andra hajar och fiskar vilka har samma kroppstemperatur som omgivningen. Mer om detta och annan fysiologi kan du läsa i boken Vithajen Carcharodon carcharias.

Sidolinjen är ett av många organ vithajen anävnder sig av för att lokalisera bytesdjur.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln