Vithaj fångad vid New South Wales i hajnät, Bondi Beach

Efter att vithajar fiskats med stångkrok i Western Australia är fångst av vithaj i Australien idag en kännslig fråga. Detta märks inte minst idag då en 2,5 meter lång vithaj fastnat i ett hajnät vid Bondi Beach, New South Wales. Något som tillhör ovanligheterna.

Hajnät har funnits i NSW sedan 30-talet då begreppet "shark attack" myntades av en läkaren Victor Copplesson från just New South Wales vars vänner blev angripna av hajar. Han tog även fram begreppet om människoätande hajar vilka ställer in sig på att jaga männsikor som lätta byten. En hypotes som idag har falsifierats.

Denna hona på bild fångades alltså i ett hajnät. Det förekommer uppväxtplatser söder om området för vithaj och mindre eller juvenila individer är vanliga utmed den sydöstra Australiska kusten.

Under 2009 angreps en surfare vid Bondi Beach och 1929 skedde det senaste dödliga angreppet. Hajnäten vid Bondi Beach upprättades i samband med ett dödligt hajangrepp i närheten.

Många är kritiska till att det förekommer hajnät och man tycker de ska ersättas av nya smarta bojar som varnar för hajarnas närvaro genom ekolod istället. Vithajen är fridlyst i hela Australien.

Du kan läsa mer här.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln