Är vithajen Lydia på väg till Europa igen?

Förra året blev det mycket spekulationer om att vithajen Lydia skulle nå Europa. Denna vår tycks hon bege sig till samma områden i Atlanten.

Vithajen Lydia gjorde mycket uppståndelse kring sig efter det att hon valde att vandra utmed den mittatlantiska ryggen förra våren. I år tycks hon ännu en gång simma mot den mittatlantiska ryggen.

Precis som förra året kan man säga att sannolikheten att hon når Europa är minimal. Till skillnad från förra året har jag gjort en vetenskaplig analys och har inte bara en skeptisk åsikt om huruvida vithajen i västra Atlanten kan tänkas göra transoceanisk vandring till Europa. Mellan Sydafrika och Australien förekommer transoceanisk migration.

Det finns dock flera viktiga skillnader för vithajen i norra Atlanten. Det främsta hindret för vithajen är att det är för kallt att simma över till andra sidan Atlanten när det gäller norra Europa. Däremot kan vithajen troligen klara att simma över till Portugal eller Spanien men eftersom vithajen är filopatisk (hemkär) och rör sig i förutbestämda vandringar säsongsbundet tror jag inte en transoceanisk vandring är särskilt troligt. Vithajen i västra Atlanten simmar säsongsbundet mellan Kanada och Mexikanska Golfen.

Jag kan konfident säga att vithajen Lydia inte kommer besöka Brittiska öarna eller Nordsjön. Detta kan säg säga baserat på min kandidatuppsats där jag undersöker var vithajen finns idag och på grund av växthuseffekten de kommande hundra åren.

Svaret på frågan i rubriken är med andra ord "nej".

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln