Hur mår våra hajar?

Hajfenfiske nådde sin topp år 2002-2003 och sedan dess har mängden hajfenor minskat i fiskerapporterna. Detta kan betyda att fisket öka i oreglerade och genom illegala kanaler efter detta och rapporterades sämre än innan. Det kan också vara ett resultat av att hajpopulationer kollapsat på flera håll.

I år och den senaste tiden har efterfrågan på hajfensoppa minskat i Kina och i Hong Kong som jag skrivit om tidigare här på bloggen. Under 2011 importerades över 10 000 ton hajfenor till Hong Kong. Enligt Erikssson & Clarke (2015) har konsumtionen av hajfenor minskat med 25% de senaste åren. Spanien står för en årlig export av över 800 ton hajfenor till Hon Kong vilket är mest av alla världens länder. Anledningen till att Spanien står för stört export bottnar i att Spanien har en fiskeflotta som underhålls ekonomiskt genom bidrag från EU. Genom Sveriges medlemskap i EU har vi med andra ord bidragit till spanska hajfenfisket som troligen gör mest skada på världens hajbestånd.

Andra länder närliggande länder till Hong Kong som Indonesien och Taiwan följer dock efter Spanien i export på omkring 500 ton hajfenor. Eftersom hajarna nu är bortfiskade på många håll i världen är det svårt att skapa lönsamhet i hajfenfiske. En annan faktor till minskad export av hajfenor har att göra med att attityder hos konsumenterna förändrats. På offentliga tillställningar i Kina erbjuds inte hajfensoppa längre och det anses inte fint. Istället har soppa på sjögurkor blivit populärt.

 Referenser:

Eriksson H, Clarke S (2015). Chinese market responses to overexploitation of sharks and sea cucumbers. Biological Conservation 184: 163–173.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln