Vilken hajart angrep vid Marsa Alam i Egypten?

Vid Marsa Alam finns ett populärt dykmål, Elphinstone reef, där främst vitfenad oceanhaj siktas men även tigerhaj och hammarhaj. Ovan visas en tigerhaj som filmats i närheten till samma område som hajangreppet ägde rum i lördags. Nedan visas flera vitfenade oceanhajar som också förekommer i samma område. Vitfenad oceanhaj är mer mångtaliga vid Elphinstone reef och upp till 20 hajar kan siktas på en dykdag under högsäsong.

Att försöka fånga den ansvariga hajen till hajangreppet i lördags är meningslöst. Myndigheterna brukar genomföra häxjakter på haj efter hajangrepp vilket resulterar i att många eller flera hajar fångas vilka inte varit involverade. Ansträngningen kan ses som en menlös blodshämnd men kan ha effekter på det lokala korallrevet i flera decennier vilket kan orsaka mer skada för turismen än själva hajangreppet. Hajarna är avgörande för att korallerna ska existera.

Eftersom den vitfenade oceanhajen är känd för att förekomma vid Elphinstone reef tror jag främst att denna haj kan vara en lämplig kandidat för hajangreppet på den tyska turisten. Elphinstone reef är världskänt för just dykning med vitfenad oceanhaj.

Under 2007 skedde en olycka vid Elphinstone reef där 4 av 5 dykare försvann.
Gruppen utgjordes av en egyptisk dykguide, en holländare och tre ryssar. En av dykarna råkade ut för problem med syret och gruppen blev desorienterad. När de kom upp till ytan kunde de inte hitta sin dykbåt eller någon annan båt.

Strömmarna förde dem bort norr ut och försvinnandet av dykarna rapporterades halv tolv på dagen. Sökandet efter gruppen pågick i fel område.
Medan tiden gick blev vågorna starkare och en ryss beslöt sig för att simma ifrån gruppen mot några ljus vid kusten. Efter tre timmar lyckades han komma i land utmatta och kollapsa på stranden. Han hade simmat en och en halv mil till land. Ryssen fördes till sjukhuset medvetslös.

Övriga dykare påträffades aldrig trots sökande med båt och helikopter. Vad som hände med resten av dykarna är det ingen som vet. Händelsen visar att man måste vara försiktig när man befinner sig i havet på exotiska platser. Det går inte att uteslut att de föll offer för hajar vilka jagar på natten. Men det går inte heller säga att de blev angripna för hajar för det finns inga bevis för detta.

Området är dock ett av de få i världen där den vitfenade oceanhajen fortfarande finns kvar. På andra håll i världen har den minskat med 99%. Förr var denna hajart världens vanligaste större marina vertebrat då den kan nå över 3 meter. Den var mångtalig vid skeppsbrott och flygplanskrascher under andra världskriget enligt skeppsbrutna sjömän. Många hajangrepp vilka inte rapporteras i detalj sägs har orsakats av denna hajart. Av denna anledning anses den vitfenade oceanhajen eller årfenhajen som den också kalls för vara en av de fyra farliga hajarna tillsammans med vithaj, tjurhaj och tigerhaj.

Både tjurhaj och vithaj lär dock inte vara ansvariga för angreppet eftersom vithajen inte bekräftats i Röda havet och tjurhajen föredrar andra habitat. Hajens bett på mannen kan troligen ge besked om vilken hajart det är som angripit vilket bör bli offentligt inom några dagar. Avbrutna tandfragment lämnas kvar i vävnaden hos personer som angrips av haj. Dessa fragment kan användas för artbestämning. Ibland lyckas man dock aldrig utreda vilken hajart som är ansvarig.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln