Rik kines köper och äter vithaj olagligt i Kina

Detta är en vithaj som förs över till en villa i Qingdao, Kina. Enligt uppgifter ska hajen köpts in av en rik kines för förträning. Enligt grannar ska mannen som köpt in vithajen som visas på bild bjudit dem på haj förra året. Det ska röra sig om ett inköp av kinas tuhao, kinas nyrika.

Personen som beställt vithajen har hittills förblivit anonym. Just nu sprids bilderna snabbt på sociala medier. Enligt vissa uppgifter ska hajen prepareras för uppvisning och enligt andra uppgifter ska den ätas upp. Eftersom vithajen är en skyddad art listad under CITES Appendix II har lokala kinesiska fiskerimyndigheter sagt att de ska följa upp ärendet.

Vithaj ska enligt uppgifter vara 6 meter lång och väga ett ton. Något som inte stämmer om man tittar på bilden längst upp. Troligen är vithajen snarare 4-4,5 meter lång. Det ser ut att vara en könsmogen hane att döma av pelvisklaffarna. Vikten kan möjligen vara 500 kg baserat på vikt-längdformeln från Casey & Pratt (1985) om längden är ca 4 meter.

Referenser:
Mystery surrounds fate of six-metre shark delivered to housing estate in China
Qingdao tuhao moves 1-ton shark into residential compound to gut, eat
Casey, J.G. & Pratt, H.L. (1985). Distribution of the white shark, Carcharodon carcharias, in the western North Atlantic. In: Sibley, G. (Ed.). Biology of the White Shark, a Symposium. Los Angeles: Southern California Academy of Sciences, Memoirs of the Southern California Academy of Sciences, volume 9: 2-14.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln