Att mäta en vithaj

Det är viktigt att man inte mäter på hajens kropp. Alla mått måste vara raka. Bild: David C. Bernvi.
Det är viktigt att man inte mäter på hajens kropp. Alla mått måste vara raka. Bild: David C. Bernvi.
Idag har jag jobbat med att mäta en vithaj. Jag mäter alla vithajar som jag dissekerar men idag gjorde jag alla 100 mått från Compagno (2001) Sharks of the world. Jag är faktiskt inte färdig, det tar mycket lång tid att göra alla måtten. Måtten görs till millimeter.

Historiskt har många stora vithajar blivit felaktigt uppmätta eftersom man tagit mått över kroppen och därmed har inte måtten varit raka. Detta leder till att hajarnas bredd orsakar större mått än vad hajen egentligen är. Därför är det viktigt att alla mått som görs är raka. Det är givetvis också viktigt att hajen i sig är rak och inte ligger på ett konstigt sätt som orsakar felaktiga mått.

Av dessa anledningar tar det sin tid att genomföra en fullständig extern mätning på en haj. Mätningen lär fortsätta i morgon.
Olika mått som tas externt innan hajen öppnas. Totalt är det 100 olika mått. Bild: David C. Bernvi.
Olika mått som tas externt innan hajen öppnas. Totalt är det 100 olika mått. Bild: David C. Bernvi.
Denna rätvinkel använder jag för att veta att jag mäter från nosens spets i en rak linje. Bild: David C. Bernvi.
Denna rätvinkel använder jag för att veta att jag mäter från nosens spets i en rak linje. Bild: David C. Bernvi.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln