Den japanska vithajen i akvariet död

Historien återupprepar sig och den infångade 3,5 meter långa sub-adulta vithajen är död efter totalt 2 dygn i fångenskap. Det var i morse som Okinawa Churaumi Aquarium tillkännagav att vithajen har dött efter att inte ha ätit något. Det är inte första gången som en vithaj dör efter kort tid på grund av att den inte ätit. Vithajen har fiskvärldens högsta energibehov uppmätt. Det ingår faktiskt som en del av mitt mastersarbete att utreda hur stort energibehovet är.

Man försökte få vithajen att undvika att simma in i väggen och den klarade sig ganska fint men till slut sjunk den till botten och avled. Precis som tidigare vithajar har gjort. Enbart Montery Bay Aquarium har lyckats hålla vithaj i fångenskap under en längre tid (198 dagar) och det efter att de anpassats till fångenskap i en havsbassäng och selekterats ut bland ett flertal infångade individer för att ta fram de mest uthålliga vithajarna. Dessa vithajar har också varit nyfödda vithajar och släpptes ut om deras tillstånd förvärrats. Det senaste försöket vid Monetery Bay Aquarium avslutades 2011.

Den största vithajen man haft i fångenskap var 4 meter lång och levde 2 dagar i Marineland Honolulu på Hawaii 1961. Under 1976 vid Sea World, Gold Coast, Australia hade man tre 3 meters vithajar i fångenskap vilka alla dog. Och nu slutligen vid Okinawa Churaumi Aquarium där vithajen överlevde två dagar. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln