Vithaj fångad i Moçambique

Vithajen var 3,9 meter lång och är därför en  en adult. Bild: Edson Edson F Geremias.
Vithajen var 3,9 meter lång och är därför en en adult. Bild: Edson Edson F Geremias.

I går fångades en 3,9 meter lång vithaj utanför Nacala i Moçambique och landades i närheten till hamnen. Uppskattningsvis bör en 3,9 meter lång vithaj väga 570-600 kg. Det är alltså en adult honvithaj. Lokala fiskare fångade vithajen. Baserat på bilderna tycks fenorna säljas vidare. Troligen blir fenorna till hajfensoppa. Uppgifterna om denna fångst är knapphändiga.

För tre år sedan (2013) rapporterades en annan mindre vithaj som också fångades utanför Moçambique. Även i det fallet noterades att fenorna skrädes av vilket indikerar att de säljs vidare för att bli hajfensoppa.

Märkningstudier tyder på att Moçambique är en viktigt del av vithajen normala kusthabitat utmed södra Afrika. Vithajen är inte skyddad i Moçambique och det finns ingen reglering av fisket. Vithajar migrerar kontinuerligt mellan Moçambique och Sydafrika. Vatten runt Moçambique utgör troligen viktiga jaktmarker. Benfiskar och andra mindre hajar samt delfiner är troligen viktiga födoinslag för vithajen i dessa tropiska vatten. Vithajen har rapporterats upp till Kenya.

Det är sannolikt att vithajen fångats i ett nät. Bild: Edson Edson F Geremias.
Det är sannolikt att vithajen fångats i ett nät. Bild: Edson Edson F Geremias.
Stjärtfenan och övriga fenor skärs av för att bli hajfensoppa. Bild: Edson Edson F Geremias.
Stjärtfenan och övriga fenor skärs av för att bli hajfensoppa. Bild: Edson Edson F Geremias.
Ryggfenan är avlägsnad. Bild: Edson Edson F Geremias.
Ryggfenan är avlägsnad. Bild: Edson Edson F Geremias.
Det rör sig om en hona. Bild: Edson Edson F Geremias.
Det rör sig om en hona. Bild: Edson Edson F Geremias.
Även om honan klassas som adult är hon troligen inte könsmogen. Bild: Edson Edson F Geremias.
Även om honan klassas som adult är hon troligen inte könsmogen. Bild: Edson Edson F Geremias.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln