Död tumlare hittad i England kopplas felaktigt till vithaj

En död tumlare hittad vid Happisburgh utan uppenbara tecken på anfall av vithaj. Bild:: Twitter/@NorfolkToo
En död tumlare hittad vid Happisburgh utan uppenbara tecken på anfall av vithaj. Bild:: Twitter/@NorfolkToo

Sommaren är redan här och den brittiska median fortsätter att skriva science-fiction om luriga vithajar som simmar utmed Storbritanniens kust. En tumlare har strandat vid Happisburg Beach i Norfolk med bitar av vävnad avlägsnat från huvudet.

Genast kopplar den brittiska pressen händelsen till att en vithaj måste ha anfallit tumlaren. Givetvis är det ren nonsens. Det passar bra in på science-fiction i kategorin rymdvarelser, bigfoot och Loch Ness-odjuret. Det finns inga vithajar i Storbritannien eller i Nordsjön. Du kan alltså vara lugn om du oroar dig. Ingen vithaj i Sverige. 

Varje sommar brukar den brittiska pressen producera en mängd spekulativa artiklar om att vithajar simmar utmed de brittiska öarna. Det finns inga bevis för detta och ingen vithaj har fångats i norra Europa som vi känner till.

Jag utredde saken lite noggrannare i min kandidatuppsats och kom fram till att risken för att en vithaj finns i norra Europa är obefintlig. Vi måste komma ihåg att vithajar är mindre vanliga än exempelvis makohajar, tonfiskar och svärdfiskar. Alla dessa fiskar har förhöjd kroppstemperatur och kan vistas i norra Europa men vithajen har aldrig fångats i norra Europas vatten. Observationer och fångster av vithaj visar att de flesta vithajar fångas i en vattentemperatur som är 19 grader i närheten till uppvällningsområden och där det förekommer rikligt med marina däggdjur. För en detaljerad beskrivning om vilka faktorer som påverkar vithajens utbredning rekommenderar jag läsning av min kandidatuppsats "Var finns vithajen?" som finns på svenska. 

Brittisk media spekulerar nu i att en vithaj angripit tumlaren alternativt en späckhuggare. Om det skulle röra sig en vithaj i Nordsjön skulle den sannolikt var mycket stor för att klara av de kallare vattnen och i så fall slukat hela tumlaren hel. Det är med andra ord löjligt att påstå att en vithaj angripit tumlaren. Dessutom finns det inga tecken på att en vithaj bitit tumlaren.

En mer logisk förklaring är att en gråsäl angripit tumlaren. Det har nu blivit klart att gråsälar faktiskt äter tumlare och jagar dem. De angriper dessutom ansiktet och huvudet som med fallet ovan. Även knubbsäl faller offer för gråsäl. End of story.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln