Hajar har olika personligheter

Portjacksonhajar har olika personlighet enligt ny studie från Australien. Bild: Mark Norman / Museum Victoria.
Portjacksonhajar har olika personlighet enligt ny studie från Australien. Bild: Mark Norman / Museum Victoria.

En ny studie publicerad i Journal of Fish Biology visar att portjacksonhajar uppvisar olika personligheter. Detta är något som dykare och andra som jobbar med hajar till vardags redan misstänkt. De som burdykter med vithaj brukar reagera på hur olika individer är i deras beteende.

Nu visar en vetenskaplig studie att det finns tydliga beteendeskillnader mellan de individuella hajarna. Forskarna har undersökt hur olika individer påverkas av stress och hur djärva eller riskbenägna hajarna är under olika situationer. 

- Djurpersonligheter påminner mycket om mänskliga personligheter, säger Culum Brown, biolog vid Macquarie University i Sydney som är medförfattare till artikeln.

Totalt undersöktes 17 portjacksonhajar i akvarium där de utsattes för olika stressfulla situationer. Undersökningarna gjordes flera gånger och en klar bild av olika personliga egenskaper kunde tas fram. 

Titeln på artikeln är "Individual personality differences in Port Jackson sharks Heterodontus portusjacksoni" och kan läsas här. 

Portjacksonhajen är endemisk till Australien.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln