Fyra nya pigghajarter upptäckta

Pigghaj Squalus acanthias. Bild: NOAA.
Pigghaj Squalus acanthias. Bild: NOAA.
Piokhaj Squalus mitsukurii. En av 30 arter av pigghajar. Illustration: David C. Bernvi. Piokhaj Squalus mitsukurii. En av 30 arter av pigghajar. Illustration: David C. Bernvi.

Flera nya arter inom släktet Squlus, pigghajar har nyligen beskrivits. 

Pigghajen Squalus acanthias som finns på vår västkust är en av våra vanligaste hajar i Sverige. Pigghajar har undersökts på södra halvklotet i sydvästra Atlanten. Det visar sig att pigghajarna som förekommer där inte är av samma art som vi har här i Sverige utan istället utgörs av fyra nya arter.
De nya pigghajarna har fått de vetenskapliga namnen Squalus albicaudusSqualus bahiensisSqualus lobularis och Squalus quasimodo. Några av namnen kanske redan är ganska talande.

Quasimodo är en karaktär med puckelrygg i Victor Hugos bok Ringaren i Notre Dame. Kanske skulle man kunna kalla Squalus quasimodo för för puckelryggad pigghaj.

När någon fisk har det latinska namnet albicaudus betyder det att stjärtfenan är vitfärgad eller ljus. Squalus albicaudus skulle kanske kunna kallas för vitfenad pigghaj. 

Att en pigghaj har namnet Squalus bahiensis betyder att den är funnen i den Brasilianska regionen Bahia. Kanske kan man kalla denna pigghaj för bahiapigghaj.

Pigghajen med namnet Squalus lobularis syftar till att denna pigghaj har flikar eller lober. Fenorna är lobfenade, därför skulle man kunna kalla denna pigghaj för lobfenad pigghaj.

Författarna till artikeln som publicerades i Zootaza påpekar även att släktet Squlus behöver revideras. Flera nya arter har upptäckts de senaste åren eller återbeskrivits. Bland annat har pigghajen i Stilla Havet som tidigare var samma art som den vi har i Sverige återigen fått ett eget namn.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln