Håbrand filmad i Brittany

Håbrand eller sillhaj Lamna nasus har filmats av dykare på ett normalt sätt under naturliga förhållanden utanför nordvästra Frankrike vid Trégnor, Brittany. De filmer och bilder på levande håbrand som tidigare publicerats visar hur den fångas och sedan släpps av fiskare. Det finns också korta sekvenser från oljeplattformar. Naturligt beteende har dock saknats vilket gjort håbranden något till ett mysterium. 

I Frankrike har man nu lyckats filma håbrandens naturliga beteende som tidigare beskrivits för mig. På svenska västkusten har jag hört rykten om hur håbranden gör ytsprång och hoppar efter makrill. Detta beteende bevisas i filmen ovan där håbranden hoppar upp i vattnet efter fisk. Detta beteende är förväntat eftersom denna varmblodiga haj precis som laxhajen, vithajen och makohajen är extremt snabbsimmande. Håbranden borde kunna hoppa som sin nära släktning laxhajen gör i Alaska och det stämmer med det beteende som nu observerats.

Hajarna som filmats utanför Trégnor var mellan två och tre meter. Forskning på håbranden i området planeras för att uppskatta bestånd och migrationsbeteende. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln