Är vithajen på väg att dö ut?

Ett uppslag ur aktuellt nummer av Allt om Vetenskap.
Ett uppslag ur aktuellt nummer av Allt om Vetenskap.

I aktuellt nummer av Allt om Vetenskap skriver David C. Bernvi om populationsuppskattningar av vithaj från hela världen. Forskare menar att vithajen är på väg att dö ut.

Under 2016 kom en studie från Sydafrika som visa att antalet vithajar i Sydafrika är alarmerande lågt på mellan 350-530 individer till sin helhet. Detta är anmärkningsvärt eftersom Sydafrika anses vara den plats i världen där flest vithajar förekommer. Ekoturism som bygger på burdyk med vithaj har utvecklats i Sydafrika de senaste decennierna och är idag ett välkänt resmål som var och varannan besökt.

Andra studier från Kalifornien tyder på att det där kan finnas omkring 2000 vithajar där och i Australien kanske närmare 14 000 vithajar. Det råder stora skillnader i uppfattningen kring hur många vithajar som egentligen finns bland forskarna. Klart är dock att arten måste skyddas och att ekoturismen är en del i att skydda arten mot hajfenfiske och fiske efter vithaj som troféfisk. 

För att läsa mer om detta behöver du tillgång till tidningen Allt om Vetenskap. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln