Antalet hajangrepp färre än befarat 2016

Tjurhaj Carcharhinus leucas.
Tjurhaj Carcharhinus leucas.

International Shark Attack File (ISAF) har publicerat 2016 års antal hajangrepp. Under 2015 skedde totalt 98 hajangrepp, ett så kallat rekord år. Under förra året (2016) sjunk antalet oprovocerade hajangrepp till 81 stycken. Medelantalet de senaste 5 åren har varit 81 hajangrepp per år för hela världen enligt ISAF.
 
Antalet hajangrepp stiger dock långsamt om man ser till långsiktiga trender över decennier. Det finns flera faktorer till varför fler hajangrepp rapporteras. Dels rapporteras fler hajangrepp eftersom internet gör det lättare att rapportera hajangrepp, populationen människor i havet har ökat och ibland har populationer lokalt av hajar också ökat på grund av skyddsåtgärder.
 
I Sydafrika skedde enbart ett hajangrepp under hela året. I snitt brukar 5 angrepp ske i Sydafrika per år med 1-2 dödliga fall. Över hälften av världens rapporterade hajangrepp skedde i USA.
 
Under 2016 var det totalt 4 personer som avled på grund av oprovocerade hajangrepp i hela världen. Detta är ovanligt låga siffra vilket brukar vara något högre med omkring 8-10 personer som dör årligen av hajbett. Två dödliga hajangrepp skedde i Australien och två i Nya Kaledonien. 
 
Precis som jag förutspådde i detta blogginlägg från 2016 slutade antalet oprovocerade hajangrepp vid omkring 80 stycken och resulterade inte i någon ökning från 2015.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln