HAJBLOGGEN

IMG_4626.JPG

av hajforskaren David C. Bernvi (MSc)

  • David C. Bernvi (MSc)

På grund av SARS-CoV-2-pandemin ställer vi in vithajsafarin 2020. Ni som bokat får givetvis behålla er plats till 2021 då vi räknar med att ett vaccin blivit tillgängligt och läget stabiliserat sig i världen. Vi återkommer till er individuellt. Förmodligen kommer pandemin pågå i ökande takt tills november varefter den kommer klinga av i juni 2021 baserat på mina egna beräkningar.


Sjukdomen COVID-19 sprids av ett coronavirus inom samma släkte som SARS-CoV-1 med dödlighet på ca 10 % och ett annat närbesläktat coronavirus MERS med dödlighet på 30 %. Denna höga dödlighet som denna typ av nya coronavirus för med sig kommer påverka Sydafrika katastrofalt. Hur hög dödligheten för SARS-CoV-2 är är inte helt klart men av evolutionära skäl bör den ligga mellan 10-30 % som andra coronavirus i samma släkte.


Jag utkommer med en ny bok under oktober som behandlar temat om hur artutrotning leder till att infektionssjukdomar sprider sig till människan. Detta sker genom zoonos. Du kan läsa mer om boken Arter utan framtid här.


Vänligen,

David C. Bernvi, MSc marinbiologi


29 visningarSkriv en kommentar
  • David C. Bernvi (MSc)

Uppdaterad: jan 16


Gruppen som åker iväg den första juli 2020 börjar fyllas på. Vi kommer att åka till Mossel Bay under 2020 på grund av att vithajarna vandrat österut utmed Sydafrikas kust. Vithajarnas förekomst tycks ha ökat i denna del av Sydafrika de senaste tre åren medan vithajarna minskat i False Bay och Gansbaai. Vi kommer att få se ytbrytande vithajar och troligen även predation på sydafrikanska pälssälar i Mossel Bay.


Havsvattnet är något varmare i denna del i Sydafrika och vi kan därför räkna med att vithajarna är mer aktiva. De mest aktiva vithajarna jag sett har varit de som finns i Mossel Bay. Den intensiva aktiviteten hos hajarna innebär oftast mer spänning och fler observationer av individer. Seal Island ligger ett kort avstånd från Mossel Bays hamn. Denna lilla sälö är den närmaste av sitt slag till fastlandet i Sydafrika och huserar 2 500 sydafrikanska pälssälar.


Vi ser framemot att möta er som ska med i Sydafrika och att de varma vattnen Mossel Bay erbjuder oss fyllda med aktiva vithajar.


För att läsa mer om upplägget tittat här.

49 visningarSkriv en kommentar
  • David C. Bernvi (MSc)

Lejon Panthera leo. Foto: David C. Bernvi.

Under våra safariresor får du inte bara se vithajar, valar och delfiner tillsammans med sydafrikanska pälssälar. Lejon, elefanter, zebror, giraffer, noshörningar och mycket mer från landlevande afrikanska djur ingår också i resan. Detta är med andra ord en mycket bra kombination med afrikanska djur i ett och samma paket.


Hör av dig nu för att boka din resa!

28 visningarSkriv en kommentar

FRÅGA OSS NÅGOT

© 2017-2025 VithajSafari.se/David C. Bernvi

Ditt livs äventyr väntar i Sydafrika, Kapstaden, Simon's Town, False Bay, Seal Island, Gansbaai, Dyer Island, Mossel Bay hos vithajen!

Fördjupa dig om vithaj Carcharodon carcharias och andra hajar.

Resan arrangeras av Tour Africa AB som har resegaranti ställd hos Kammarkollegiet Kontakt: info@vithajsafari.se

  • Twitter Social Ikon
  • YouTube Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon