top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Dödligt hajangrepp vid Cape CodEn 26-årig man blev under lördagen angripen av en vithaj vid Cape Cod, Massachusetts, USA. Hans liv gick inte att rädda. Den 26-åriga mannen dödförklarades på Cape Cod Hospital i Hyannis. Mannen surfade med en bodyboard när han angreps strax efter 12.00 söder om Newcomb Hollow Beach under lördagen.


Detta är första dödliga angreppet vid Cape Cod sedan 1936. En annan man angreps tidigare i år under augusti vid Truro Beach vid Cape Cod av en vithaj men överlevde angreppet.


Under de senaste tio åren har mängden gråsälar ökat till nivåer som attraherar vithajar. Dessutom är vithajen fredad i USA. En kombination som medfört att Cape Cod numera är en av världens mest vithajstätaste platser tillsammans med Västra Kapprovinsen i Sydafrika och södra Australien.


Jag har sedan tidigare kommenterat antalet ökande vithajar utanför Cape Cod som en positiv återhämtning av de marina habitaten. Lokalbefolkningen behöver nu anpassa sig till de nya miljöförhållandena.


Gråsälar ses attackeras utmed tidigare populära badstränder. Se videoklipp nedan. Därför behöver man nu utbilda allmänheten om de nya förhållandena. Vithajar simmar under sommaren nära badständerna för att värma sig och jaga gråsälar. Om det finns människor i vattnet kan de angripas av vithajen. Enligt mig var det bara en tidsfråga innan ett dödligt angrepp skulle äga rum.


Atlantic White Shark Conservancy har under flera år bedrivit utbildningsverksamhet och arbetat med lokala myndigheter för att försöka förhindra hajangrepp.

Antalet vithajar har under flera år ökat utanför Cape Cod. Trenden för ökad mängd vithaj är mätbar och visar att vithajen återhämtat sig på grund av skyddsåtgärder för marint liv.

1 069 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page