top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Ny studie visar att oceaniska hajar är på väg att dö ut


En ny studie i Nature som publicerades i går visar att 70 % av de oceaniska hajfiskarna försvunnit sedan 1970. Hela 77 % av de oceaniska hajarterna är nu utrotningshotade på grund av överfiske.


En ny stor studie i Nature som omfattar både pelagiska rockor och hajar som lever oceaniskt (som är speciellt utsatta av hajfensfiske) visar att arterna minskat dramatiskt de senaste 50 åren. Hajfensfiske och annat överfiske efter hajar och rockor har varit drivande i att minska arterna till den grad att enbart 30 % av populationerna återstår i världens hav. Av världens ca 1 200 hajar och rockor är 31 arter helt oceaniska. Dessa arter lever i den fria vattenmassan pelagiskt långt ute till havs.


Fisketrycket har under de senaste 50 åren ökat med 18 gånger mot oceaniska hajar och rockor vilket nu innebär att 77 % av arter som t.ex. makohajar, rävhajar, revhajar, vithajar, jättemantor och silkeshajar riskerar att dö ut.

Av 31 arter som studien tar upp är 24 arter utrotningshotade och tre av hajarna, vitfenad oceanhaj, stor hammarhaj och vanlig hammarhaj är akut hotade enligt IUCN.

Dessa hajarter riskerar att dö ut i närtid.


Överfisket har också inneburit att matsäkerheten i utvecklingsländer minskat och att de lokala marina ekosystemen där hajar förr fanns kollapsat. Jag har tidigare publicerat ett poddavsnitt om situationen här. I vissa Afrikanska länder råder det därför nu brist på marin fisk.


123 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page