top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Storbritannien förbjuder handel med hajfenor


Positiva nyheter kom idag från Storbritannien (Department for Environment, Food and Rural Affairs) där regeringen beslutat att förbjuda import och export av hajfenor. Den brittiska organisationen Bite-Back meddelade idag tidigt på morgonen att de fått besked om att all import och export av hajfenor förbjuds från Storbritannien.


Detta kommer som ett resultat av Brexit. Nuvarande EU-reglering tillåter export och import av hajfenor för EU-länder. Besked betyder att handel med hajfenor i princip förbjuds i Storbritannien.


Spanien och Portugal har stora ekonomiska intressen i hajfenfiske. Dessa två länder har också stort inflytande i EU. Av denna anledning är det svårt att stoppa eller minska hajfenfiske från EU.


Under många år har organisationer som Shark Trust och Bite-Back arbetat för att förbättra möjligheten att bevara hajar. Även EU-länder har under lång tid försökt förbättra situationen. Varje år exporterar Storbritannien 25 ton hajfenor till Spanien som sedan i sin tur säljer hajfenor vidare till Hong Kong.

Varje år dödas åtminstone 100 miljoner hajar på grund av hajfensoppa. Hajfenor skärs av från hajar oftast i levande tillstånd. Fenorna tas till vara på medan resten av hajen slängs över bord. Då fenorna utgör en liten del av kroppen används omkring 2–5 % av hajen. Hajfenorna används till hajfensoppa som är en lyxprodukt i Kina. Värdet på hajfenor är idag ca 7 000 kr per kilo.

Jag har tidigare föreslagit att hajfensoppa bör förbjudas i Sverige. Att förbjuda export och import av hajfenor till Sverige bör vara ett naturligt steg. Hajfenfiske är ett otroligt miljöförstörande fiske. Att förbjuda hajfensoppa och handel (export samt import) av hajfenor bör vara en lägsta nivå för allmän miljöpolitik.

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page