Nyligen har SLU märkt flertalet håkäringar i Skagerack. Märkningen har ägt rum över ett djup om ca 600 meter. De har varit medelstora håkäringar över 3,5 meter som fångats in och sedan märkts med sändare (PSAT - Pop-up satellite archival tags). Dessa sändare släpps loss efter ca ett år automatiskt.
När PSAT-sändaren når vattenytan kommer den att skicka i väg en signal med data som samlats in från håkäringens vandring. Exempelvis skickas data om djup, temperatur och geografisk position i väg till en satellit. Forskarna vid SLU kan sedan ladda ner datan och studera geografiska migrationsmönster och vilka habitat som håkäringen föredrar. På detta sätt kan områden skyddas som är viktiga för håkäringens överlevnad.
Detta är ett stort steg för svensk hajforskning. Svenska hajar har sedan länge studerats förhållandevis lite om man jämför med andra fiskgrupper. Det är därför extra kul att se att märkningsstudier pågår på svenska hajar.
Du kan se en video från Team Darwin här som visar hur arbetet fortgår och vilka forskare som driver projektet framåt. En stor eloge till er! Bra jobbat!
Comments