top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Hajangrepp i Hurghada


Tigerhajen kan uppnå 7,4 m och lever i tropikerna.

I går ägde ett hajangrepp rum i Egypten vid semesterorten Hurghada. En 23-årig man från Ryssland dödades och åts upp av en tigerhaj. Händelsen filmades av flera ögonvittnen från stranden och närbelägna båtar. Angreppet ägde rum ca 7 meter från stranden. Jag avråder starkt från att titta på de videoklipp som cirkulerar i sociala medier.


En tigerhaj angrep en 23-årig man.

Den 23-åriga mannen simmade med sin far. I klippen ses en tigerhaj angripa mannen som ropar på sin far och efter hjälp. När räddningspersonal var på plats var mannen redan död och mestadels konsumerad av hajen. Angreppet skedde vid Dream Beach Sheraton.


Två liknande hajangrepp ägde rum för ett år sedan vid Hurghada då två kvinnor angreps vid separata tillfällen. Även då dödades badarna av den angripande hajen. Det är dock oklart om det rörde sig om tigerhaj eller årfenhaj/vitfenad oceanhaj vid förra årets angrepp på samma plats.


Tigerhaj förekommer naturligt i röda havet och är en toppredator i tropiska vatten. Den jagar normalt andra hajar, större fiskarter, havssköldpaddor och marina däggdjur. Denna hajart är dock mycket opportunistisk i sitt födoval och har en bred variation av föda. Det är inte ovanligt att magsäcken är full med skräp och sopor. Den attraheras av slaktavfall och andra avfall som placeras i havet.


Tigerhajen räknas tillsammans med vithaj och tjurhaj till de arter som mest frekvent förknippas med hajangrepp. Åtminstone har 110 hajangrepp bekräftats till tigerhaj i hela världen var av en tredjedel slutat i dödlig utgång.

2 708 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page