top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Hvaldimir siktas i Sotenkanalen


Vitvalen (Delphinapterus leucas) Hvaldimir siktades i går i Sotenkanalen i norra Bohuslän. Valen simmade framför fören till en segelbåt och följdes tätt av två mindre motorbåtar. Hvaldimir är en val som tränats upp och betingats till människor.


Även om vitvalen tyr sig till människor och båtar skall man hålla avstånd till valen för att undvika att valen skadas. Om man är i vattnet med valen kan även människor skadas. Stjärtfenan kan av misstag orsaka frakturer. En incident som involverar Hvaldimir resulterade i brutna revben för en person i Norge. Bada därför inte med vitvalen.


I filmklippet nedan som jag filmat med drönare kan man se hur vitvalen simmar framför segelbåten. Propellrar från närgångna båtar kan fläka upp ryggen på valen och orsaka trauma. Därför bör man i bästa mån undvika köra nära valen med motorbåt.


Sotenkanalen är trång och det är svårt för större djupgående båtar att parera för valen. Däremot bör mindre motorbåtar som inte går djupt undvika köra nära valen för att inte skada valen. Tänk även på att ljudet från motorerna är öronbedövande under vattnet.627 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page