top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Vithajar vid Mallorca


Vithaj fångad vid Pollença på Mallorca under 1960-talet.

Under sommaren 2018 blev förekomsten av en misstänkt vithaj utanför Mallorca rapporterad i media över hela världen. Vithajen som filmades utanför ön Cabrera av ett segelfartyg med biolog ombord sades vara omkring 5 meter lång.


Cabrera ingår i ögruppen Balearerna precis som Mallorca. Jag blev förvånad över att observationen blev såpass välrapporterad över hela världen. För mig är vithaj vid Mallorca ingen nyhet. Vithajar brukade fångas framförallt under våren på grund av den intågande tonfisken från Atlanten. Vithajen följde efter tonfisken som sedan fångades i tonfiskburar. I burarna fångades naturligtvis även vithajar. Ibland upp till 3 stycken per vecka.


En studie som publicerades 2003 har studerat hur mycket vithaj som finns vid Mallorca. Mellan 1920 och 1970 har totalt 27 vithajar fångats i tonfiskburar från ögruppen Balearerna i Spanien. Utöver detta har också flera observationer av predation på olika djur rapporterats. De flesta vithajar rapporterades mellan januari till mars utmed nordöstra Mallorca. Vithaj förekommer dock året om kring Mallorca.

Ovan kan man se den misstänkta vithajen som filmades vid Cabrera tidigare i år. Personligen tycker jag simsättet påminner mycket om makohaj. En fem meters lång vithaj har ett mycket mer långsamt simsätt och inte lika bred kaudalpedunkel. Bred kaudalpedunkel är en typisk karaktär för makohajen.


Oavsett om hajen som filmades var en vithaj eller makohaj har flera stora vithajar fångats och landats på Mallorca. De största var omkring 5,5 meter eller större och vägde över 2 ton. Som turist tycker jag inte att man ska vara orolig över vithajar i Medelhavet eftersom de är mycket ovanliga. Du kan läsa mer om vithaj i Medelhavet här. Risken att stöta på en vithaj när man simmar i havet vid Mallorca är mycket liten. En hajattack utförd av vithaj är dock rapporterad utanför Mallorca vilket slutade dödligt.

1 590 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page