top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Hajar är inte yngel

Uppdaterat: 6 juli


Småfläckig rödhaj lägger äggkapslar varifrån små ungar utvecklas vilka är färdigutvecklade. Det är lätt att föda upp denna art i fångenskap.

Under de senaste åren har jag sett en del artiklar och barnböcker där hajarna beskrivs genomgå någon form av yngelstadium. Det finns en bok som heter "Från yngel till haj". Det är lite beklagligt att titeln utgör ett faktafel. Hajar är aldrig yngel. Detta är ett stort faktafel. De föder levande ungar som är färdigutvecklade eller simmar de ut från en äggkapsel som färdigutvecklade ungar.


En av de vanligaste mindre hajarterna som lägger äggkapslar i Sverige är den småfläckiga rödhajen. Totalt läggs 40-240 äggkapslar i par av honan i en storlek om mellan 4x3 cm. Äggkapslarna surras fast med långa trådar (tendriler) mot något som håller äggkapslarna kvar. Dessa äggkapslar placeras ut mellan juli och november i det vilda. Småfläckig rödhaj är färdigutvecklad då den lämnar äggkapseln. De är 9-10 cm långa miniatyrer av sina föräldrar. De småfläckiga rödhajarna har då varit i äggkapseln i 9 månader. Tyvärr har det ibland beskrivits att småfläckig rödhaj släpper yngel men detta stämmer alltså inte (om någon undrar).


Yngel förekommer hos benfiskar, nejonögon och groddjur. Dessa grupper av ryggradsdjur genomgår en metamorfos. De förändrar sin kropp radikalt under utvecklingen (onotgenin) som frilevande individer (efter de lämnat ägget).


Om vi tittar på ett exempel: Ett grodyngel skiljer sig radikalt från de vuxna individerna. Vuxna grodor har ben men ingen svans. Grodyngel har svans men inga ben. Grodyngel har också gälar på utsidan av kroppen medan en vuxen groda har lungor. En småfläckig rödhaj eller håkäring kan därför inte kallas för yngel. Alla organ finns på plats då de föds som levande ungar respektive lämnar äggkapseln. Alla hajfiskar är färdigutvecklade vid födseln och genomgår ingen metamorfos till skillnad från tonfiskar och laxar eller andra benfiskar.23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page