HAJBLOGGEN

IMG_4626.JPG

av hajforskaren David C. Bernvi (MSc)

  • David C. Bernvi (MSc)

I år planerar jag släppa en fältguide till hajar och rockor för svenska territorialvatten. I "Fältguide till hajar och rockor i Sverige" kan du läsa om alla hajar och rockor rapporterade i Sverige. Det finns en artnyckel för att det ska vara lätt att hitta rätt art och en utbredningskarta för varje enskild art.


Nyligen intervjuades jag av Göteborgs-Posten där jag diskuterar hur klimatförändringar kommer förändra den marina fiskfaunan. Många undrar om det kommer vithaj till Sverige på grund av varmare hav. Detta är inte särskilt trolig men däremot kan vi få se mer av andra mer vanliga arter som vi normalt hittar längre söderut. Artikeln till GP finns här.


Fältguide till hajar och rockor i Sverige planeras komma ut till december. Om du vill förboka ett exemplar finns titeln redan nu upplagd exempelvis här.19 visningar0 kommentarer
  • David C. Bernvi (MSc)

När blir det möjligt att åka till Sydafrika igen för att skåda vithaj? Detta är frågan som kanske just du ställer dig. Tyvärr är det svårt att veta exakt. Det beror i stort sätt på hur snabbt vaccinationen kommer igång mot covid-19.


Under tiden som du väntar går det givetvis att preliminärboka sig för vithajsafari 2021 eller 2022. Ovan kan du se en ny video från våra resor till False Bay och Gansbaai i Sydafrika.


Vi ses åter igen när vi alla är vaccinerade!

34 visningar0 kommentarer
  • David C. Bernvi (MSc)

En ny studie i Nature som publicerades i går visar att 70 % av de oceaniska hajfiskarna försvunnit sedan 1970. Hela 77 % av de oceaniska hajarterna är nu utrotningshotade på grund av överfiske.


En ny stor studie i Nature som omfattar både pelagiska rockor och hajar som lever oceaniskt (som är speciellt utsatta av hajfensfiske) visar att arterna minskat dramatiskt de senaste 50 åren. Hajfensfiske och annat överfiske efter hajar och rockor har varit drivande i att minska arterna till den grad att enbart 30 % av populationerna återstår i världens hav. Av världens ca 1 200 hajar och rockor är 31 arter helt oceaniska. Dessa arter lever i den fria vattenmassan pelagiskt långt ute till havs.


Fisketrycket har under de senaste 50 åren ökat med 18 gånger mot oceaniska hajar och rockor vilket nu innebär att 77 % av arter som t.ex. makohajar, rävhajar, revhajar, vithajar, jättemantor och silkeshajar riskerar att dö ut.

Av 31 arter som studien tar upp är 24 arter utrotningshotade och tre av hajarna, vitfenad oceanhaj, stor hammarhaj och vanlig hammarhaj är akut hotade enligt IUCN.

Dessa hajarter riskerar att dö ut i närtid.


Överfisket har också inneburit att matsäkerheten i utvecklingsländer minskat och att de lokala marina ekosystemen där hajar förr fanns kollapsat. Jag har tidigare publicerat ett poddavsnitt om situationen här. I vissa Afrikanska länder råder det därför nu brist på marin fisk.


Du kan läsa studien här "Half a century of global decline in oceanic sharks and rays".

50 visningar0 kommentarer
1
2

FRÅGA OSS NÅGOT

© 2017-2025 VithajSafari.se/David C. Bernvi

Ditt livs äventyr väntar i Sydafrika, Kapstaden, Simon's Town, False Bay, Seal Island, Gansbaai, Dyer Island, Mossel Bay hos vithajen!

Fördjupa dig om vithaj Carcharodon carcharias och andra hajar.

Resan arrangeras av Tour Africa AB som har resegaranti ställd hos Kammarkollegiet Kontakt: info@vithajsafari.se

  • Twitter Social Ikon
  • YouTube Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon