HAJBLOGGEN

IMG_4626.JPG

av hajforskaren David C. Bernvi (MSc)

  • David C. Bernvi (MSc)

Det är inte ovanligt att man inte känner till arter till en hajkäke som man äger. Om du behöver hjälp med att artbestämma en hajtand eller hajkäke eller observation av haj kan du få hjälp här.


Läs mer här om hur du artbestämmer en hajkäke eller hajtand samt observation.

7 visningar0 kommentarer
  • David C. Bernvi (MSc)

Positiva nyheter kom idag från Storbritannien (Department for Environment, Food and Rural Affairs) där regeringen beslutat att förbjuda import och export av hajfenor. Den brittiska organisationen Bite-Back meddelade idag tidigt på morgonen att de fått besked om att all import och export av hajfenor förbjuds från Storbritannien.


Detta kommer som ett resultat av Brexit. Nuvarande EU-reglering tillåter export och import av hajfenor för EU-länder. Besked betyder att handel med hajfenor i princip förbjuds i Storbritannien.


Spanien och Portugal har stora ekonomiska intressen i hajfenfiske. Dessa två länder har också stort inflytande i EU. Av denna anledning är det svårt att stoppa eller minska hajfenfiske från EU.


Under många år har organisationer som Shark Trust och Bite-Back arbetat för att förbättra möjligheten att bevara hajar. Även EU-länder har under lång tid försökt förbättra situationen. Varje år exporterar Storbritannien 25 ton hajfenor till Spanien som sedan i sin tur säljer hajfenor vidare till Hong Kong.

Varje år dödas åtminstone 100 miljoner hajar på grund av hajfensoppa. Hajfenor skärs av från hajar oftast i levande tillstånd. Fenorna tas till vara på medan resten av hajen slängs över bord. Då fenorna utgör en liten del av kroppen används omkring 2–5 % av hajen. Hajfenorna används till hajfensoppa som är en lyxprodukt i Kina. Värdet på hajfenor är idag ca 7 000 kr per kilo.

Jag har tidigare föreslagit att hajfensoppa bör förbjudas i Sverige. Att förbjuda export och import av hajfenor till Sverige bör vara ett naturligt steg. Hajfenfiske är ett otroligt miljöförstörande fiske. Att förbjuda hajfensoppa och handel (export samt import) av hajfenor bör vara en lägsta nivå för allmän miljöpolitik.

22 visningar0 kommentarer
  • David C. Bernvi (MSc)

Just nu skrivs det mycket om vithajen Nukumi i kvällspressen. Organisationen OCEARCH har placerat en sändare på Nukumi. Enligt OCEARCH har vithajen simmat från västra Atlanten till östra Atlanten men befinner sig i centrala Atlanten, fortfarande långt från kusterna. Vithajen kommer dock inte simma hela vägen till England eller Europa som kvällspressen beskriver. Vi har sett under flera år hur dessa vithajar rör sig i Atlanten. Just nu används sensationalism om att en stor vithaj närmar sig Europa som "click-bait" i media.


Vithajar är hemkära i sitt beteende. Det betyder att de rör sig i bestämda migrationsmönster år efter år när de blivit vuxna. Den ca 5 meter långa vuxna vithajshonan och andra vuxna vithajar har visat sig röra sig i ett mönster långt ute till havs i Atlanten. Vithajen är en oceanodrom under stora delar av sitt liv. De återkommer sedan till den amerikanska östkusten och vandrar utmed denna för att åter igen simma ut i Atlanten nästan hela vägen till Azorerna. Du kan läsa mer om vithajens utbredning och vandring här.


I denna uppsats kan du läsa varför vithajen inte förekommer i Nordeuropa och varför sannolikheten att vithajen simmar till Europa är mycket låg.

1008 visningar0 kommentarer
1
2