top of page

HAJBLOGGEN

IMG_4626.JPG

av hajforskaren David C. Bernvi (MSc)

  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

David Bernvi

Igår medverkade jag i TV4 Nyhetsmorgon om ett ovanligt fenomen hos en rund stingrocka Urobatis halleri som genomfört partenogenes eller jungfrufödsel. Honan har inte ännu fött sina ungar men det rör sig sannolikt om jungfrufödsel och det första rapporterade fallet hos arten. Jag berättar mer om ämnet i klippet här.


Jungfrufödsel hos hajfiskar är rapporterat hos zebrahaj, bambuhajar, hundhajar, större svartfenad revhaj, blåshaj, vitfenad revhaj, skyffelhammarhaj, örnrockor, gitarrfiskar och retikulerad piskrocka. Det är ett ovanlig fenomen som tycks förekomma i fångenskap. Hur vanligt det är i det vilda vet ingen men sannolikt har det utvecklats då populationer befinner sig under hög stress, t. ex. under massutdöenden.


13 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)


David Bernvi visar en tigerhajkäke på TV4 Nyhetsmorgon.

I går medverkade jag på TV4 Nyhetsmorgon och kommenterade International Shark Attack Files (ISAF) årliga sammanfattning. Antalet dödsfall från oprovocerade hajangrepp dubblerades under 2023 från 2022 enligt ISAF statistisk. Antalet dödliga hajangrepp var också högre än snittet de senaste 10 åren som landar på ca 6 dödsfall.Jag vill dock även säga att det finns en del kritisk kring ISAF klassificering av hajangrepp som lyfts från hajbiologer i olika länder. Enligt Global Shark Attack File (GSAF) ägde ca 15 oprovocerade hajangrepp rum under 2023. Det finns också lokala register i Australien, Sydafrika och i Italien som kan klassificera hajangreppen annorlunda. En del hajbiologer menar att ISAF "spelar ner" eller förskönar statistiken som släpps från Florida.


Det blev också ett kort nyhetsinslag på förmiddagen i TV4 Nyheterna.

22 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)


Deep Blue.

Nyligen kom det ut en video som berättar om hur stor vithajen Deep Blue är. Det har spekulerats ganska mycket i olika dokumentärer på Discovery Channel om hur stor denna vuxna vithaj är. En del menar at hon är mellan 6-7 meter lång. Andra som jag menar att hon är betydligt mindre.


Jag har tagit fram en matematisk modell för att beräkna vithajens längd utifrån olika biometriska mått över hajen. Resultaten är ännu inte publicerade och därför kan jag inte gå in på detaljer. Men resultaten visar att Deep Blue sannolikt inte är 6 eller 7 meter lång utan snarare en bit över 5 meter.


Shark Bytes som gästas av den brittiska hajbiologen Kristian Parton gör en djupdykning i ämnet. Du kan se videon här nedan som i skrivande stund haft över 130 000 visningar. Jag är med från 10:49 in i videon.30 visningar0 kommentarer
bottom of page