top of page

HAJBLOGGEN

IMG_4626.JPG

av hajforskaren David C. Bernvi (MSc)

  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

I höst kommer jag att besöka en rad bibliotek i Sverige. Jag kommer prata om hajar och valar. Det finns även möjlighet att köpa och signera böcker. Du kan antingen ta med dig din egen bok för att få den signerad eller köpa böcker på plats (med reservation för slutförsäljning). Författarbesöken är även ett tillfälle för dig som journalist att boka intervju.


Nedan kan du se datum och plats för kommande författarbesök i höst:


September


Datum: 7 September

Plats: Mariestads Stadsbibliotek

Tid: kl. 11.00-12.00


Oktober


Datum: 9 Oktober

Plats: Trollhättans stadsbibliotek

Tid: kl. 17.30-18.30


Datum: 10 Oktober

Plats: Växsjö stadsbibliotek

Tid: kl. 17.30-18.30


Datum: 19 Oktober

Plats: Kulturhuset Pigalle, Nässjö

Tid: kl. 14.00-15.00


Datum: 28 Oktober

Plats: Stadsbiblioteket Värnamo

Tid: kl. 15.00-16.00


Datum: 30 Oktober

Plats: Mölndals stadsbibliotek

Tid: kl. 11.00-12.00


Datum: 30 Oktober

Plats: Kållereds bibliotek

Tid: kl. 14.00-15.00


Datum: 30 Oktober

Plats: Lindome bibliotek

Tid: kl. 16.00-17.00

Om du vill boka ett författarbesök kan du mejla på david@vithajsafari.se. För skolor inom Stockholms län ingår jag i projektet På riktigt – sakprosa i skolan (https://forfattarcentrum.se/ost-pa-riktigt/). Där kan du som skola även boka ett författarbesök.


32 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Tjurhaj fångade i Mississippifloden.

Under fredagen skadades tre personer av hajar i Florida. Totalt ägde två hajangrepp rum inom loppet av 90 min. Hajangreppen ägde rum vid bastränder inom Walton County, Florida.


Vid det ena hajangreppet skadades en kvinna i 45-års åldern då hon simma med sin man utanför sandbankarna. Hajangreppet orsakade stort trauma vid bäckenet och den ena armen amputerades. Kvinnan transporterades med helikopter till sjukhus.


Enbart 6 km från denna lokal skadades två flickor 15 och 17 år gamla av en haj. Händelsen filmades från ett närliggande hotell. Skadorna var dock inte lika allvarliga som vid första hajangreppet som invlovderade den 45-åriga kvinnan.


De båda flickorna befann sig i midjedjupt vatten då hajangreppen ägde rum. En av flickorna skadade benet och handen kraftigt medan den andra fick smärre skador över ena foten. De båda flickorna transporterades till sjukhus. Flickan med fotskador kunde skrivas ut från sjukhuset senare under dagen.


Badstränderna stängdes efter hajangreppen och flera hajar siktades senare i området av polisen. Senaste hajangreppet i Walton County ägde rum 2021 då en 14-åriga pojke angreps i bålen. Under 2005 avled en 14-årig flicka i samma område då hon angreps av en haj i benen.


Frågan som ställs nu är om det finns något som lockar till sig hajar i området och vilka hajarter eller hajar som kan ligga bakom angreppen. Jag har studerat området geografiskt för att bilda mig en uppfattning om vilken typ av habitat som angreppen ägde rum inom. Utifrån området geografi som består av våtmarker och estuarier är det sannolikt att tjurhajar kan vara orsaken bakom hajangreppen i området. Walton County ligger dessutom nära till Mississippifloden som är ett viktigt habitat för tjurhajen.39 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Idag kom det ut en artikel i DN Kultur om Netflix-film Hajar i Paris. Filmen har premiär idag på Netflix. Denna spelfilm som många andra använder sig av samma grundkoncept som finns i HAJEN . Detta narrativ som slog igenom 1975 med enrom kraft har inneburit att många vithajar fångats för att de ansågs vara monster eller onda människoätare. Vithajen går under namnet "man-eater" exempelvis.


Nästa 200 filmer har sedan HAJEN haft premiär med ett narrativ där en haj eller flera hajar 1) uppsåtlig äter människor, och 2) vid angrepp dödar dem. Den slutliga lösningen 3) är helt enkelt att döda hajen eller hajarna. Detta fenomen kallas för hajeneffekten och det tar sin grund de tre punkter jag nämnt ovan som har sitt ursprung i boken och filmen HAJEN. Begreppet myntades av den australienska statsvetaren Christopher Neff.


Problemet med filmer som använder sig av hajeneffekten är att hajar framställs som skurkar vilket inte är en fördel när beslutsfattare i olika parlament ska rösta för skyddsåtgärder för hajar. I regel ignoreras hajarna eller tas ett ställningstagande emot hajar. Ett annat problem är att där hajangrepp sker tenderar samma lösningar som beskådas i filmen HAJEN bli verklighet. Beslutsfattare (oftast politiker) beslutar sig för att anlita hajfiskare eller använda andra metoder som innebär att hajar dödas.


Hajar rör sig dock över mycket stora områden och väldigt sällan lyckas en bred hämndaktion slå tillbaka på rätt ställe. Rätt haj fångas i regel aldrig. Istället fångas andra hajarter som är harmlösa eller hajar som inte hade med hajangreppet att göra. Oftast i stora mängder. Ett resultat av detta är att de marina ekosystemen förlorar viktiga predatorer vilket skadar havsmiljön.


Jag pratar om detta i DN-intervjun och andra intressanta aspekter. För den som vill se trailern till filmen finns den här:43 visningar0 kommentarer
bottom of page