top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Ingen risk för vithaj på västkusten

Uppdaterat: 3 sep. 2021



Under gårdagen kom P4 Väst ut med en spännande nyhet. Expressen rapporterade också. Hajforskaren Fredrik Gröndahl på Kristinebergs forskningsstation menar att det bara är en tidsfråga innan vi får se vithajar på svenska västkusten. Jag ser det här som ett rent hypotetiskt påstående baserat på faktafel.


Att säga att vithajen kanske finns i Sverige riskerar att leda till missuppfattningar hos allmänheten. Uttalanden om att vithajen snart skulle nå till våra vatten är samma sak som att föra allmänheten bakom ljuset. Människor blir uppskrämda. Eftersom många fortfarande är rädda för vithajar leder det till onödig rädsla som varken hajarna eller allmänheten är förtjänt av.


Om det finns bevis för att vithajen existerar på svenska västkusten bör dessa läggas fram. Det är för tillfället lätt att dra slutsatsen att inga vithajar finns på västkusten eftersom inga bevis för deras existens presenterats. Ingen vithaj har siktats i Sverige eller Nordsjön sedan Carl von Linné beskrev arten 1758 (263 år). Det råder därför stora tvivel om att vithajen besökt svenska eller danska vatten. Ingen vithaj har rapporterats i Skottland. Om något nytt dykt upp som ännu inte är publicerat till en vetenskaplig tidskrift kan jag ha fel.


Även om vattentemperaturen skulle öka på grund av global uppvärmning finns det andra faktorer som medför att vi inte ser vithaj i Nordsjön eller på västkusten. Vithajen är en hemkär fisk som vandrar i bestämda vandringsmönster. Utifrån vad vi känner till pågår dessa vandringsmönster i decennier.


Vithajen föredrar en vattentemperatur över 19 grader eller mellan 14-23 grader. När vithajen vandrar genomför den drivdyk och kommer därmed ner till djupvattnet. Djupvattnets temperatur i Nordsjön och på västkusten är 4 grader. Detta gör svenska vattnen här för kalla för en vandrade vithaj.


Det finns inga bevis för att vithajen historiskt har existerat i Skandinavien under mänsklig tid. Vithajens förekomst är blott ett teoretisk önsketänkande vilket leder till sensationell journalistik.


Vithajen kommer med största sannolikhet inte hit och besöker oss. Så du kan simma lugnt på västkusten och behöver inte oroa dig för hajangrepp. Även om blåfenad tonfisk numera vandrar till Sverige är detta inget bevis för att även vithajen vandrar efter tonfisken. Baserat på vad vi vet ifrån Medelhavet följer inte vithajen efter tonfisken. Vithajen jagar tonfisk när den leker i Medelhavet. Tonfisken vandrar nämligen in till Medelhavet under våren från Atlanten mellan maj och september. Vithajen följer inte efter tonfisken ut till Atlanten och Mexikanska Golfen under hösten. Vithajar i Medelhavet och Nordatlanten är genetiskt skilda sedan över 450 000 år tillbaka.


I klippet nedan visar jag en kort presentation av en juvenil vithaj från Sydafrika där jag bedriver min forskning (när inte covid härjar). Här kan du läsa mer om varför ingen vithaj kommer till Sverige.


603 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page