top of page
Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Ny bok ute

Uppdaterat: 15 sep.


Jag har precis släppt en ny bok som heter Arter utan framtid. Denna bok handlar om hur människan har utrotat inte bara hajar utan också många arter under flera tusentals år. I människans utrotningsspår finner vi pungvargen, Stellers sjöko och dronten men även den ullhåriga mammuten och sabeltandade kattdjur. De visar sig att utrota arter är något som finns skrivet i vårt DNA.


Det är ett ödesdigert misstag att blunda för artutrotningen som människan genomfört sedan vi tog våra första steg ur Afrika. Vi befinner oss ett ett sjätte massutdöende där arter dör ut extremt snabbt. Mycket snabbare än vad som är normalt och detta kan leda till att vi som människor far illa. Till 2050 räknas exempelvis tigern vara utdöd och det kommer inte dröja länge för än ikoniska arter som trubbnoshörning och savannelefant också försvinner för alltid.


Boken finns på Adlibris här eller Bokus här. Den kan även hittas på andra platser också eller på ditt lokala bibliotek.

Artutrotning är ett högaktuellt ämne och ständigt utkommer nybanade forskning eller nya FN-rapporter. Detta är ett dynamiskt fält. Vid FN tas frågan om det sjätte massutdöendet på mycket stort allvar och behandlas främst under Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), FN:s panel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, men även Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), FN:s klimatpanel.


Trots detta är det få som vet vad en ekosystemtjänst är för något eller varför det är existentiellt viktigt att skydda arter. Jag hoppas att läsare av denna bok får möjlighet att förstå varför det är viktigt att skydda och bevara arter. Kanske når boken någon miljöaktivist, politiker eller journalist som kan berätta om det sjätte massutdöendet och förklara att även vi människor kan dö ut om arterna runt omkring oss dör ut. 


Här följer baksidans text:

Arter dör ut i snabbare takt än vi någonsin vågat förutse. Idag vandrar de sista tigrarna, elefanterna och noshörningarna på vår jord men inom ett par decennier räknar vi med att de är borta för alltid. 


I denna gripande och ögonöppnande bok tar marinbiologen och författaren David C. Bernvi oss med på en medryckande resa in i hjärtat av vår planets ödesstund. Vi förlorar en art var sextionde minut någonstans i världen. Utdöendehastigheten är upp till tusen gånger snabbare än vad som är normalt. Människan har inte bara gjort ett stort avtryck över jordens ekosystem men också förändrat den evolutionära historien på ett ytterst dramatiskt sätt. 


Vi befinner oss i ett världsomfattande massutdöende orsakat av människan. Detta ”sjätte massutdöende” sker genom ohållbar användning av jordens resurser. Från den brutala tjuvjakten på majestätiska tigrar till den tragiska förlusten av legendariska arter som Stellers sjöko och pungvargen, kastas vi in i en kamp på liv och död där tiden är knapp.


Bernvi visar på de skoningslösa konsekvenserna som följer av vår artutrotning och förstörelsen av viktiga ekosystem. Bland större ryggradsdjur beräknas hälften vara utdöda år 2050. Stora delar av världens regnskog har bokstavligen gått upp i rök. Enligt FN:s forskarpanel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IPBES) riskerar en miljon arter att dö ut de kommande decennierna. Denna bok är en kraftfull väckarklocka som skakar om våra samveten och uppmanar oss att agera innan det är för sent.


Genom att lyfta fram det skrämmande sambandet mellan massutdöendet av arter och spridningen av smittsamma sjukdomar som coronavirus, ebola och HIV, ger Bernvi oss en chockerande insikt i hur våra handlingar hotar inte bara djurlivet utan även vår egen överlevnad. Om vi inte löser världens allvarligaste ekologiska kris, det sjätte massutdöendet, är vi som människoart dömda att gå under.


Arter utan framtid är en nödvändig och brinnande aktuell bok som inte bara informerar, utan också inspirerar till förändring. Ta del av denna kraftfulla berättelse som kommer att väcka ditt engagemang och visa att vi har förmågan att rädda våra ekosystem och oss själva. 


41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page