top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Det är inte Deep Blue utan Haole Girl


Haole Girl som misstogs för vithajen Deep Blue vid Hawaii.
Haole Girl som misstogs för vithajen Deep Blue vid Hawaii.

Nyligen blev det känt att en stor gravid vithaj siktats utanför Hawaii. Jag kan bedöma att vithajen är gravid baserat på att bakre delen av buken buktar ut. Vithajar vandrar årligen till Hawaii, det finns en vithajshot-spot baserat på data från taggning söder om Hawaii. Det har varit okänt vad vithajarna gör i denna del av världen då de tender att vandra till Hawaii från Kalifornien eller Mexiko. Det är främst honor som vandrar till Hawaii. De håller sig oftast längre ut till havs än hanar. Tidigare har man spekulerat kring att vithajarna äter knölvalskalavar då dessa föds under våren utanför Hawaii vid samma tid som vithajarna anländer. Det finns också tidigare fångster av juvenila vithaj vid Hawaii. Detta kan indikera att Hawaii utgör en födelseplats och uppväxtplats för vithaj i Stilla Havet.


Bilderna på vithajen Haole Girl som är omkring 5 meter visar tydligt att det inte är Deep Blue. Deep Blue är en annan stor vithaj som setts i Mexiko senast 2013 vid Guadalupeön. Deep Blue blev känd via Discovery Channel och storleken på denna vithaj överdrevs kraftigt. Deep Blue är också omkring 5 meter lång och mycket bred men uppvisar annan pigmentering. Stora honor som är könsmogna tenderar att bli mycket breda och massiva. Detta har att göra med att stora vithajshonor bygger upp en stor leverreserv inför graviditeten.

Deep Blue.
Detta är Deep Blue. Denna vithaj har en svart fläck på underkäken som syns tydligt i bilden ovan.

En gravid vithaj från Japan visas på bilden nedan för att demontera hur en gravid vithaj ser ut. En vithaj som ätit mycket mat har istället en stor främre utbuktande buk.


Gravid vithaj från Japan.

1 478 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page