top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Hajar som äter kokain falskt


Tigerhajen kallas ibland för havets soptunna eftersom denna haj påträffas med märkligt maginnehåll. Oftast olika former av skräp.

Det har spekulerats i media under dagen om att hajar i Florida Keys äter kokain som dumpats i havet. Enligt en artikel i the Guardian som hänvisar till Discovery Channel Shark Weeks nya flaggskepp "Cocaine Sharks" skulle det finnas mängder av dumpat kokain i vatten utanför Florida som äts upp av hajar.


Detta ska enligt programmet som sänds i Shark Week undersökts av Tom "The Blowfish" Hird och Tracy Fanara utmed Florida Keys under 6 dagar (vilket är en mycket kort period i forskningssammanhang) och visat på att flera hajarter uppvisat märkliga och oförklarliga beteenden. Det rör en stor hammarhaj Sphyrna mokarran och högfenad revhaj Carcharhinus plumbeus. Hajarna ska enligt beskrivning simmat rakt mot hajforskarna eller i cirklar. Detta i sig är inget märkligt beteende för hajar. Jag förstår inte heller varför slutsatsen dras av att hajarna äter dumpade kokainpaket. Var är bevisen?


Det hela låter ovetenskapligt. Jag har inte hittat någon publicerad vetenskaplig artikel som visar på att hajar i Florida Keys äter kokain. Å andra sidan kan tigerhajen, som även kallas för havet soptunna, äta allt möjligt skräp. Jag har hittat bananskal och plast i magsäcken på tigerhajar. Så visst skulle en tigerhaj Galeocerdo cuvier kanske äta ett paket med kokain av misstag.


Förmodligen skulle effekten av kokain bli mycket låg i havet då hajens blod är isoosmotisk med det omgivande havsvattnet. Dosen hajen skulle få vilken kan tänkas tas upp genom gälarna under ett fåtal sekunder skulle vara så låg att den troligen inte hade en märkbar effekt i hajens biokemi. Vi människor, som är landlevande djur, har ett blodsystem som inte beblandas med omgivningens vattenlösningar, därför påverkar substanser som kokain oss betydligt mer i väldigt låga doser.


Jag ser därför fenomenet med hajar som äter kokain i Florida som en PR-bluff från ett TV-nätverk. Gå inte på denna bluff om att hajar äter kokain i Florida. Det låter som att personerna på produktionsbolaget till denna dokumentär har allt för snäva referensramar. Kanske en aning oroväckande när man tänker efter...

238 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page