top of page
  • Skribentens bildDavid C. Bernvi (MSc)

Tre personer skadade av hajar i Florida på samma dag


Tjurhaj fångade i Mississippifloden.

Under fredagen skadades tre personer av hajar i Florida. Totalt ägde två hajangrepp rum inom loppet av 90 min. Hajangreppen ägde rum vid bastränder inom Walton County, Florida.


Vid det ena hajangreppet skadades en kvinna i 45-års åldern då hon simma med sin man utanför sandbankarna. Hajangreppet orsakade stort trauma vid bäckenet och den ena armen amputerades. Kvinnan transporterades med helikopter till sjukhus.


Enbart 6 km från denna lokal skadades två flickor 15 och 17 år gamla av en haj. Händelsen filmades från ett närliggande hotell. Skadorna var dock inte lika allvarliga som vid första hajangreppet som invlovderade den 45-åriga kvinnan.


De båda flickorna befann sig i midjedjupt vatten då hajangreppen ägde rum. En av flickorna skadade benet och handen kraftigt medan den andra fick smärre skador över ena foten. De båda flickorna transporterades till sjukhus. Flickan med fotskador kunde skrivas ut från sjukhuset senare under dagen.


Badstränderna stängdes efter hajangreppen och flera hajar siktades senare i området av polisen. Senaste hajangreppet i Walton County ägde rum 2021 då en 14-åriga pojke angreps i bålen. Under 2005 avled en 14-årig flicka i samma område då hon angreps av en haj i benen.


Frågan som ställs nu är om det finns något som lockar till sig hajar i området och vilka hajarter eller hajar som kan ligga bakom angreppen. Jag har studerat området geografiskt för att bilda mig en uppfattning om vilken typ av habitat som angreppen ägde rum inom. Utifrån området geografi som består av våtmarker och estuarier är det sannolikt att tjurhajar kan vara orsaken bakom hajangreppen i området. Walton County ligger dessutom nära till Mississippifloden som är ett viktigt habitat för tjurhajen.39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page